Tuesday, January 6, 2009

AYAM MASAK NYONYA


400 gm ayam
1 biji bawang besar - potong baji
daun kari
4 ulas cili api - ketuk 
minyak

Bahan Kisar
1 batang serai
kunyit
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit lengkuas

1 sb tepung jagung
1 biji telur

Bahan Perisa
1 sb plum sauce
1 sb oyster sauce
1 sb tomato sauce

Cara
1. Bersihkan ayam dan keringkan ayam dgn tisu
2. Gaul ayam dgn bahan perap yang telah dikisar, tepung jagung dan telur. Biarkan ayam ini selama 15 minit.
3. Goreng ayam yang telah diperap sehingga masak dan garing
4. Angkat ayam yang telah di goreng dan toskan minyaknya
5. Tumis bawang besar, daun kari dan cili padi sehingga wangi. Masukkan ayam dan bahan perasa dan gaul sehingga rata.
6. Masak atas api besar. Kacau sehingga rata. Angkat dan hidangkan.

Source : http://yummylicious-jun.blogspot.com

No comments: