Tuesday, January 6, 2009

MOUSSAKA



Aubergines
minyak
kentang hiris nipis

Meat sauce
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - potong kiub
3 sb tomato paste
salt
pepper
1 biji putih telur
3 biji tomato - potong kiub
500gm minced beef
oregano
cinnamon stick

Bechamel Sauce
200 ml fresh milk
3 tsp flour
1 tsp butter
1 egg yolk
salt
pepper

Cara
1. Goreng aubergine yang telah dihiris nipis ( taklah nipis sangat dalam 0.5 cm ) sehingga kekuningan
2. Angkat dan toskan minyak
3. Goreng potato yang dihiris sehingga masak. Angkat dan toskan minyak
4. Tumis bawang putih dan bawang merah yang dipotong halus tadi. Setelah naik bau, masukkan minced beef.
5. Masukkan tomato dan tomato paste.Gaul hingga rata.
6. Masukkan garam,kalau ada bay leaves boleh masukkan juga, cinnamon stick, pepper, oregano sedikit dan putih telur. Galu semua hingga rata dan biarkan atas api. Setelah agak kering, boleh angkat.
7. Untuk Bechamel Sauce pula, campurkan tepung gandum, butter dan kuning telur dalam susu. Panaskan atas api dan sentiasa kacau sehingga pekat adunan tadi. Angkat.
8. Ambil baking tray dan susun kan aubergines yang telah digoreng tadi. Lapisan kedua pula susunkan kentang yang digoreng. Kemudian letakkan meat sauce. Selepas meat sauce, letakkan pula white sauce dan akhir sekali taburkan mozarella cheese atas white sauce tersebut.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 50 minit.

Note : It taste like lasagne except that it have aubergines instead of lasagne sheet. There are a lot of version for this recipe and because I do not have  some of the ingredients required such as all spice, ground cinnamon and nutmeg and I just used mozarella and cheddar cheese instead of gruyere , so I guess that is another reason why my moussake taste like lasagne.  

No comments: