1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sm ketumbar biji
1 sm jintan kasar
1 sk jintan halus
100 ml susu cair
1 biji bawang - potong kiub
1 kg daging kambing
2 cawan air
2 biji tomato
2 batang lada hijau
2 batang lada merah
1 sk serbuk lada putih
20 biji gajus
120 gm minyak sapi
4 sm sos tomato
Cara
1. Sangai ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus atas api sebentar.
2. Kisar ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus yang telah disangai bersama dgn bawang besar, bawang putih, halia dan gajus.
3. Panaskan minyak sapi dalam periuk.
4. Tumis semua bahan kisar hingga wangi dan garing
5. Setelah garing, masukkan serbuk lada putih, daging dan bawang yang dipoting kiub dalam periuk
6. Gaul hingga rata. Masukkan 2 cawan air.
7. Biarkan hingga daging empuk dan kuah agak pekat sedikit (bergantung ikut kepekatan yang disukai ).
8. Setelah daging empuk masukkan, sos tomato.
9. Masukkan lada merah dan lada hijau yang dibelah 2.
10. Akhir sekali masukkan tomato biji yang dipotong 4. Sedia untuk dihidang.
Source:http://rozzan.blogspot.com
No comments:
Post a Comment