1.5 kg kupang ( mussels)
2 batang serai - dititik
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 sb sos tiram
3 tangkai cili kering - hiris serong
garam
minyak
daun bawang
Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis cili kering dan goreng hingga wangi
2. Masukkan bawang hiris, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata.
3. Tambahkan sos tiram. Gaul rata dan masukkan kupang. Tuang sedikit air.
4. Tutup kuali dan masak atas api selama 5 min dgn api yg kuat. Kacau rata.
5. Tambahkan sedikit garam jika perlu.
6. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang
Source:http://tiffinbiru.blogspot.com
Note: The original recipe from Mat Gebu use lala but I used mussels instead.
No comments:
Post a Comment