6 ketul ayam
4 sb cili kisar
1 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 batang serai - diketuk
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan manis ( ground fennel )
1 sb rempah kari ayam
1 sm cuka
2 sb cili sos
2 sb madu
garam
minyak untuk menumis
Cara
1. Gaul ayam dgn serbuk kunyit, garam dan rempah kari. Goreng dalam minyak sehingga kekuningan
2. Tumis bahan kisar dan serai yg diketuk hingga wangi
3. Setelah itu, masukkan pula cili kisar dan kacau rata
4. Kemudian masukkan serbuk ketumbar dan jintan manis. Gaul sebentar. Setelah cili nampak garing, masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama dgn cuka, sos cili, madu dan garam.
5. Gaul semua bahan sehingga sebati dgn rempahnya. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment