10 keping ayam
1 sb kerisik
1 biji bawang besar
2 cm halia
1 sb serbuk cili
4 sb serbuk kari
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 cawan santan
Cara
1. Kisar halia dan bawang besar hingga halus
2. Tumis bahan kisar dan bahan penumis ( kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga )
3. Setelah naik bau, masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang telah digaul sebagai pes
4. Setelah garing dan pecah minyak, masukkan ayam. Gaul ayam hingga rata.
5. Masukkan 1/2 cawan air. Biarkan sebentar hingga ayam 1/2 masak.
6. Masukkan santan dan kerisik. Gaul rata.
7. Biarkan hingga mendidih. Bubuh garam.
8. Boleh dihias dengan tomato dan cili hijau yang dipotong dua.
9. Sedia untuk dihidang
Source:http://www.sajionline.com
No comments:
Post a Comment