Ayam
2 st serbuk kunyit
3 sb tepung gandum
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 biji bawang besar - potong kiub
2 ulas bawang putih - cincang
1 batang serai - hiris halus
2 sb sambal oelek ( boleh juga gantikan dengan 1 sb cili boh + 1 sb cili sos )
2 sb kicap pekat ( saya guna kicap manis sebab tak ada kicap pekat )
1 st garam
gula pepper
Cara
1. Gaul ayam dgn kunyit, garam, pepper dan tepung
2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak dan kekuningan
3. Angkat ayam dan toskan minyaknya
4. Tumis bawang putih, bawang besar, serai hingga wangi
5. Masukkan cili( kalau suka pedas boleh gunakan cili padi )
6. Masukkan kicap dan ayam
7. Kacau rata dan bila dah sebati angkat dan sedia dihidang.
8. Jika terlalu kering boleh tambah sedikit air
Source: http://yummylicious-jun.blogspot.com
No comments:
Post a Comment