1 ekor ayam
1 biji lemon - perah ambil jus
1 sudu besar honey
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula
1 batang serai - kisar
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 hiris halia - kisar
1 sudu besar cili kering - kisar ( jika suka pedas, boleh letak lebih )
1 sudu besar minyak
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar ( jika suka pedas, boleh letak lebih )
garam , perasa dan oyster sauce secukupnya
1 sudu besar honey - untuk sapu ayam setelah masak
1. Lumurkan bahan kisar pada ayam dan perap selama 7 - 12 jam
2. Bakar ayam selama 1 jam pada suhu 220 darjah celcius
3. Agak agak 5 minit sebelum ayam masak, sapukan sedikit honey pada ayam tersebut
Source :http://mekarmewangi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment