5 batang cili padi - cincang
1 sudu besar minyak bijan
1/2 kiub stok ayam
fishball
ayam
daging
1 sudu teh lada hitam
lada putih
1. Tumis bawang putih dan cili padi dalam minyak yang telah dipanaskan ( minyak bijan & minyak masak )
2. Setelah garing, masukkan ayam dan daging. Gaul sehingga rata.
3. Masukkan lada hitam. Gaul lagi sehingga rata.
4. Masukkan air secukup rasa. Bergantung ikut banyak kuey tiaw.
5. Biarkan sehingga daging dan ayam empuk
6. Masukkan kiub ayam dan lada putih secukup rasa
7. Masukkan fishball dan biarkan sehingga mendidih
8. Jika suka boleh lah dimasukkan sayur sayuran seperti sawi atau chinese leaf.
9. Bolehlah dihidangkan dgn daun bawang
10. Jika suka kueytiaw sup ini sedap dimakan dgn cili jeruk dan perahan limau.
No comments:
Post a Comment