500 gm ayam
15 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
8 tangkai cili padi - kisar
2 cm halia - kisar
3 cm lengkuas - kisar
2 cm kunyit hidup - kisar
250 ml santan
2 batang serai - hiris halus
1 helai daun kunyit
sedikit minyak untuk menumis
garam
1. Ayam dibasuh dan tuskan
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
3. Kemudian campurkan halia, lengkuas dan kunyit yang telah dikisar. Kacau seketika.
4. Tuangkan santan dan masukkan ayam.
5.Kemudian masukkan garam secukup rasa
6. Akhir sekali masukkan kunyit dan serai yang telah dihiris halus.Kacau hingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
Source : Majalah Saji Julai 2005
No comments:
Post a Comment